Czy czekają nas przedterminowe wybory ?

dodano 2013-06-13 10:03 w kategorii: Kraj

Jestem za przyspieszonymi wyborami parlamentarnymi. Dla SLD to dobra okazja do poprawienia katastrofalnego wyniku wyborczego z 2011 roku. Jeśli zbierze się większość parlamentarna gotowa zagłosować za przedterminowymi wyborami, SLD będzie w tej większości - zapowiedział szef SLD, Leszek Miller w Kontrwywiadzie RMF FM.

Leszek Miller odniósł się również do chęci PiS w sprawie przyspieszonych wyborów. - Opozycja zawsze chce przyspieszonych wyborów. Jednak  żadnego rządu technicznego nie będzie, nie było i jest niemożliwy w demokracji parlamentarnej. W każdym razie tej, jaka jest w Polsce. Natomiast przyspieszone wybory są zawsze dobrą okazją dla opozycji, żeby poprawić wynik - przyznał.

Na pytanie dotyczące koalicji PO i SLD odpowiedział: Ewentualna koalicja PO-SLD zależy od tego, jaki mógłby powstać program. Ważna jest wspólnota programowa. Skomentował  także słowa prof. Czapińskiego, który ocenił, że Miller jest „głodny władzy i do łóżka politycznego pójdzie prędzej z PiS niż PO”. - Ja bym bardzo prosił różnych panów profesorów i nie-profesorów, żeby mnie nie kładli do łóżka z nikim. Jakbym chciał pójść do łóżka, to nie potrzebuję żadnych zachęt . Dodał także, że już był premierem i "najadł się władzy".